Wie was de werkgever van Abel Tasman?
Abel Tasman werkte van 1633 tot 1652 voor de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).
Dit was destijds het grootste handelsbedrijf van Nederland. De VOC is in 1602 opgericht om handel te drijven ten oosten van Kaap de Goede Hoop, rond het gebied van Indonesië en ten westen van de straat van Magellaan.
De VOC had meerdere vestigingen en vanwege de goede handel creëerden ze hun eigen munt, hadden ze een eigen leger en eigen oorlogsschepen om handel te drijven met de lokale bevolking (die desnoods vermoord werd).
In de eerste jaren richtte de VOC zich vooral op het verjagen van de concurrenten in de handelsgebieden rond Indonesië zodat het handelen gemakkelijker ging. Daarom bestond rond 1700 de helft van de bemanning uit soldaten.
Lange tijd werd de meeste winst gemaakt met de gebieden rond Indonesië en Japan.
Op het toppunt had de VOC ruim 25 duizend mannen in Azië en 3 duizend mannen in Nederland in dienst, maar de meeste werknemers smokkelden naast hun werk vooral om hun karige loon te verhogen.
De VOC maakte veel schulden in de oorlog tussen Nederland en Engeland (1780-1784). Er werden meerdere handelsposten ingenomen en handelsschepen vol geld en specerijen werden gekaapt. Op een gegeven moment had de VOC een schuld van 120 miljoen gulden, maar die schuld werd overgenomen door de staat.
Officieel eindigde de VOC op 31 december 1799.
Maak jouw eigen website met JouwWeb